Lithiumpro

 Hvorfor skifte de gamle 2 x vision 120 ah amg batterier ud med noget nyt det koster langt mere. Vil det kunne betale sig i længden og hvilke fordele giver det på kort og langt sigt ift. kvalitet, holdbarhed mv.  Jeg vil prøve at besvare de fleste væsendlige spørgsmål, efter ca. 2-3 måneder brug af LithiumPro 50 ah 12 volt / 100 ahm 24 volt.

Minn kota , LithiumPro  24 volt
Minn kota , LithiumPro 24 volt

Først vil jeg forklare mit valgt af AGM batterier Vision 2 x 120 ah, som jeg første gang prøvede gennem en kammerat. De må siges at være virkelig funktionelle til prisen 1895 kr stk. dvs. 2 for lidt under 4000 kr. Det 2 gode batterier som jeg har haft stor glæde af til min 80 LBS, 24 volt motor fra Minn kota. De har virkelig være fornutige kontra andre bly/gel batterier jeg har afprøver indenfor  prisklassen 1000 til 3200 kr. Har ikke valgt at sælge dem pga. ydeevne. For har været yderst tilfreds ift. kvalitet, brugbarhed, styrke og holbarhed. Der var bare et stor irritationsmoment da jeg bruger foreningsbåde på søerne. Dvs. jeg skal påsætte og afmonterer motoren og slæbe de 2 tunge batterier frem og tilbage på ujævn terræn og ned i båden. Et stk vision batteri vejer 36 til 38 kg pr batteri. Jeg skulle altså løfte minimum 36 kg i uhensægtmæssige stillinger, som bestemt ikke er sundt for skulder eller ryg. Samt håndtaget på disse typer batterier er bestemt ikke laver til fleksibilitet, og det besværligør virkelig transporten fra hus til bil og fra bil til båd. Det var den primære grund til at jeg besluttede at kontakte Lithiumpro, som er en dansk produceret. Jeg ville vide mere om den kvaliteter disse batterier havde, kontra de AGM batterier jeg brugte.

Jeg tog derfor på besøg i virksomheden for at får et indblik i produktionen af batterier, samt solceller der også produceres. Lithiumpro producerer 5-6 batterier fra 12 - 64 volt. Da jeg benytter sonar/plotter, samt motor, var det nødvendigt at anskaffe et 12 volt 50 ah og 24 volt 100 ah batteri. Et hovedpunkt  og vigtigt i min optik. Gik vægten fra 74-78 til kun 19 kg som et 24 volt batteri vejer. Nu kan jeg løfte batterier med en hånd uden at komme i yderstillinger og belaste rygsøjlen. Du har langt bedre balance under transporten frem og tilbage. Et super tiltag hvis du fisker en del gange årligt på båd hvor der skal transporteres 1 eller flere batterier.

 Batterierne er har desuden en utrolig lang levetid på 3000-5000 afladninger, hvilket er helt fænomenal ift. til mine vision batterier agm, som kun kan holde til 1200-1500 afladninger hvis de vel og mærke bliver vedligeholdt på en megeg fornutigt måde og ikke aflades 100%.  Batteriet har altså en lang levetid kontra både bly/agm/gel batterier.  

For at gøre det toplækkert er der indbygget display på LithiumPro batterierne som viser hvor meget % der tilbage af batterierne levetid under sejlads, alt efter hvilke hastighed man sejler med motoren. 

Da det er vinter periode, har jeg kun været på vandet samlet 7-9 timer i træk. Trolling med 6-8 stænger med gennemsnit hastighed ca. 2,2-2,4 km. Batteriet kapaciteten ligger forsat på 70-80 % efterfølgende efter endt tur. Har endnu ikke kørt batteriet særligt meget ned grundet lav hastigheden. Selve kvaliteten har virket upåklagelig indtil nu.

Endnu er fornutigt tiltag er at LithiumPro kan bruge almindelig lader 12 eller 24 volt. Du er ikke tvunget til at købe en dyr lader som fx hos andre brands, hvor man skal anskaffe sig ny lader. En almindelig c-tek lader lader batterierne op i løber af et halv døgn, hvilket er ganske fornutigt 

Jeg kan ca. sejle 6,5 km i timen med dette batteri i topfart med alt udstyr i båden, selvf. alt efter bådtype.

LithiumPro er ikke i butikkerne og har ikke mellemled. Derfor kan de selvf. Sætte prisen noget lavere. Konkurrencen på markedet bliver optimeret hele tiden. Flere og flere producere 24 volt batterier, hvilket vil få prisen yderligere ned.

Hvad angår pris så kommer vi selvf højere op med LithiumPro batterier. Et 24 volt batteri som jeg benytter på 100 ah, koster ca 8495 kr. Men hvis du sammenligner LithiumPro med andre mærker. Kan de koster helt op til 17.000-20000 kr. for samme ah.

LithiumPro er ikke 100% vandtæt ved displayet, hvilket der arbejdet på at forbedre. Derfor anbefales det at sætte batteriet i batteri kasse eller lægger en gennemsnitlig kasse eller pose over batteriet. Anbefaler selv den smarte løsning og købe en kasse.  Indtil LithiumPro producere egne kasser for fremtiden.

Anbefale disse batterier.  Har ikke fortrudt købet et eneste sek. LithiumPro pro koster langt mindre på den lange bane. Du sparer penge, samt minimere belastning af rygsøjlen da du ikke skal slæbe 2 til 4 blybatterier med på en tur. 

Lithiumpro.dk det fornutige valg.  

Hvordan kan man kende forskel på gedde ift. køn

 Jeg har faktisk alle dage været i tvivl om kønnet på især små og  mellemstore gedder. De store gedder har man generelt aldrig været i tvivl om, pga hun gedderne altid bliver større. 

Tynde lange fisk over 80-90 cm har jeg altid været i tvivl om, især hvis de har et lille hoved. Den normale størrelse for en fuldvoksen han gedde er ca. 75-90 cm, hvor hun gedder i sjældne tilfælde kan nå over 130+ i danmark, og 140 + ude i Europa.

De fleste kender selvf også historien om den store danske gedde på 26,5 kg fra historie bøgerne, men der er jo aldrig blevet dokumenteret som rekord. I dag er omkring 22 kg, men stadig under de 130 cm.

Efter at have læst en artikel er jeg blevet noget klogere ift. til at skelne en hun/han gedde. De næste gedder jeg selv fanger, vil jeg lave nogle fine billeder af geddens kønsorganer/anus, hvor den største udvendige forskel kan dokumentes. Et hun geddens kønsorganer er bredere end hannens. Hunnernes kønorgan/anus er normalt trekant formet (time glasformet/ 8 tal) hvor hannens er mere en streg (omvendt T). Forskellen som ses på billedet. 

Sponsor

FISKERI (SPONSOR) er en dyr hobby. De fleste fiskere vil altid gerne afprøve den nyeste teknologi og udstyr når det kommer til sportfiskeri.

Personlig har Jeg har ikke det samme entusiasme for fiskeriet som tidligere. Mener selv jeg har fået et fornuftig og sundt forhold til udstyr/teknologi/brands. Jeg har slet ikke det mest profilerede udstyr som mange andre, med panooptix, lifescop, hummibird fantastiske sidescan mv. Jeg bruger en standard ekkolod , sidescan og plotter. Savner lidt en fornuftig kort til min Lowrance HDSGEN3. Deres dybde kort er ikke præcist nok.

Da mit forhold til fiskeriet ift. til lures, udstyr er blevet mere afslappet. Er sporater det samme. Jeg afsætter min tid sponsorer, hvor jeg kan stå indenfor produktet, hvor der tillid/loylitet og gensidig respekt. Som person har jeg altid kunne lide at hjælpe mindre brands, enkeltmandsvirksomheder, der fremstiller produkter jeg finder interesante, tror på, og ved fanger store gedder. Indenfor lures har jeg afprøvet en hel del produkter.

Sponsorater skal være postive for begge parter, noget jeg har lært. Mener kun man skal dedikere ssig til de mærker/brands hvor der indbydes forståelse. Jeg har leveret rigtigt fint under nogle brands og mindre fint under andre. Havde vel 5-7 mærker på et tidspunkt. Anbefaler dog max 2-3 mærker, for at kunne ynde optimalt.

Når du er en meget hjælpsom og lidenskabelig lystfisker, skal du aldrig indgå en sponsoraftale, hvor du ikke er 100 med. luk døren, gå videre. Man tiden mister man respekten.

Hvis du ønsker at blive en dedikeret lystfisker . Gå 100 % efter det :-) men husk altid at være glad, for det er at hvad fiskeri handler om.

2020 året der gik

Pga. forskellige ting som Corona eller Covid 19, som nok er det mest brugte ord i 2020, har jeg kun været ude med få fiskevenner i året der gik.

Corona har sat en kømpe stopper for mange individers økonomi, henmed turer til udlandet. Det har haft en kæmpe indflydelse både negativt og positivt på fiske industrien. Det negative er selvf. at fiskeproducenterne ikke har kunne producerer eller leverer varer som tidligere, samt at butikkerne har været lukket ned af flere opgange. Det positive der blevet solgt mere fiskegrej i perioder pga. af alle de restruktioner. Det har fået lystfiskerne ud til havet eller i søerne. Generelt har har lystfiskerne bestilt mere grej på nettet eller i butikken. 

Erhvervsfiskeri på diverse søer. En sandart bestand som er presset. Fiskepress som danske vande ganske enkelt ikke kan holde til på den lange bane. Erhvervsfiskerne har en agenda om at fiske alt op, og bibeholde en yngre bestand efterfølgerne. En holdning som slet ikke går i spænd med en lystfiskernes som ser en fin bestand hele vejen æg til topfisk. Jeg er ikke fan af denne type fiskeri som erhvervsfiskeren udfører i søerne. De fisker løs på topfisk og gode gener som skal reproducerer søens bestande. Det gælder både sandart og gedder på fx Tissø. Mener ikke informatioen som går til resturanter og andre som køber fisken er korrekt. Fisk og fri har skrevet flere gode artikler omkring dette.  

Personlig føler jeg der langt færre topfisk i de danske foreningssøer. Både for mit eget vedkommende ift. antal turer. Selvfølgelig har erhvervsfiskeri haft en indflydelse på min ynglings sø, der er set ikke det antal store rovfisk som der burde være. Ekkoloddet viser en markant tilbage gang af store gedder og sandart/gedder generelt. Tætheden af fisk er markant lavere end tidligere. Samtidig med man selv er blevet dygtigere til det dybe fiskeri.

Er gedderne bliver klogere eller mere krogsky? Er det blevet færre topfisk grundet fiskepress i de større søer ? Personlig tror det en kombination af det hele, men især at der færre større fisk på søerne. 

Lystfiskerne egen holdning til bæredygtighed. Når jeg generelt ser på geddefiskeriet, ser jeg individer som går op i Catch and release. Der en fornuftig holdning generelt til håndteringen hvilket er super fint. Man fortælle prompte, hvis folk laver fejl på de sociale medier. Men når det kommer til bæredygtighed, oplever jeg en generel ligegyldighed. Kan tage fejl. Men når jeg ser emner som erhvervsfiskeri på de danske søer. Høre om enkelte individers tåbelig dræb af sandart et stort antal sandarter, med holdningen forbi erhvervs fiskeren kan, kan vi også. Så sætter jeg spørgsmåltegn. Generelt hyldes rekord fiskeri hvor mange fisk skal igennem C and R møllen. Det forstår jeg ganske enkelt ikke helt. Ikke fordi jeg ikke selv kroger fisk, for det gør jeg. Men fordi jeg mener vi nødt til at tænke mere på bæredygtighed generelt end bare at fange fisk. Vi kan jo godt udtrykke vores utilfredshed med en gedde der hånteres forkert på jorden, men hvis en lystfisker udfører rekordfiskeri, så har det modsatte effekt, selvom alt for mange fisk skal have en krog i kæften!!!

Er vi lystfiskere bare tilfreds med som tingene udviklinger sig i DK? Er Catch and Release den enestemulighed ift. bæredygtighed af vores bestanden generelt ? - Hvor er grænsen for sund fornuft Er reglerne i de danske foreninger vejen frem i 2021?

Bare lidt tanker jeg har gjort mig i 2020.